Ajankohtaista Pyhiinvaelluksista

1.9.2017 15.32

Birgitta-kaupunkivaelluksella tarkastellaan sisäistä ja ulkoista tilaa

Birgitta-kaupunkivaellus järjestetään lauantaina 7. lokakuuta. Päivän teemana on sisäinen ja ulkoinen tila. Vaellus alkaa Messukylän vanhasta kirkosta ja se päätyy Kalevan kirkkoon.

Kalevan-kirkko-sisätila
Hiljainen vaeltaminen Kalevan kirkossa kaikilla aisteilla on osa Birgitta-kaupunkivaelluksen ohjelmaa. Kuva Jussi Laitinen
Minna Leinonen lähtee Birgitta-kaupunkivaellukselle uteliain mielin.

– Olen kiinnostunut siitä, miten ulkoinen matka, ympäristö maisemineen ja rakennelmineen kohtaa ajatukseni ja tunteeni.

Hän näkee vaelluksessa hienon mahdollisuuden jakamiseen monella tasolla, niin yhdessä kulkemalla ja olemalla kuin kokemuksesta puhumalla tai sitä luovasti työstämällä.

– Uskon, että vaelluksella on mahdollisuus kulkea itselle sopivalla tavalla, mutta se, että meitä on mukana joukko, tekee kokemuksesta erilaisen kuin se, että matkan tekisi yksin.

Tampereen kaupunki on valtavassa myllerryksessä, mikä näkyy nyt erityisen hyvin ulkoisesti.

– Silti mikään myllerrys ei ole niin valtava, etteivät ihmiset tulisi yhteen. Sama myllerrys on itsessäkin hyväksyttävä, vaikka seesteisyyttä kaipaakin, pohtii Leinonen.

Keskiajasta tähän päivään

Vaelluksella tavoitetaan aikajana keskiajasta tähän päivään, kun lähdetään Messukylän keskiaikaisesta kirkosta ja tullaan nykyaikaisen kaupungin keskustaan. Mikä on muuttunut, ja on muutoksessa nyt, Outi Niemi?  

– Tekisi mieli vastata, ettei mikään ole muuttunut. Ihminen omine tarpeineen, haluineen, toiveineen tavoittaa Korkein voima ja haaveineen hyvästä elämästä olivat jo Pyhän Birgitan aikana totta. Henkiset sekä hengelliset arvot painivat tuolloinkin kovien arvojen kanssa; niin kirkossa kuin yhteiskunnassa. Kirkko oli silloinkin ihmisten lepopaikka ympäröivän maailman kiihkeässä muutoksessa.

– Nyt meidät vain erottaa keskiajan ihmisestä kaikkien saatavilla oleva sivistys ja koulutusmahdollisuus. Mutta näkyykö se oman aikamme asenteissa ja arvoissa?

Birgitta-tapahtumassa on levitetty jakamisen ja pysähtymisen yksinkertaista sanomaa yli kymmenen vuoden ajan.

– Tänä päivänä tarvitsemme yhä enemmän sisäistä lupaa olemiseen ja tietoiseen hengittelyyn, pohtii Niemi.

Kirsi Airikka

Kuvat: Jussi Laitinen

Birgitta-kaupunkivaellus 7.10.

Ohjelma:

• Klo 9.30: Messukylän keskiaikainen kivikirkko, Kivikirkontie 2: Laskeutumista hiljaiselle pyhiinvaellukselle ja päivän teeman tutkimista kivikirkossa

• Klo 10: Ulkoinen ja sisäinen tila – ohjattu hiljainen pyhiinvaellus Kalevan kirkolle

• Klo 13–14: Lounas Kalevan kirkolla

• Klo 14: Virikepuhe Katarina von Borasta, naisesta Lutherin rinnalla. Mitä Katariinan mikrokertomuksesta avautuu tähän päivään?

• Klo 14.15: Hiljainen vaeltaminen Kalevan kirkossa kaikilla aisteilla

• Klo 15: Kahvit ja edellisen työskentelyn jakamista ryhmissä

• Klo 15.30: Monet pienet kertomukset samassa tilassa. Teemme tilaa niille tarinoille, jotka meissä ovat päivän aikana alkaneet syntyä muutoksesta, virtauksesta, sisäisestä vapaudesta, oman tien kulkemisesta ja jäykistävien rakenteiden haastamisesta.

• Klo 17: Messu

Ruokamaksu 10 €. Ilmoittautuminen ja ruokarajoitteet 3.10. mennessä:

paivi.siltanen@evl.fi, p. 040 804 8130


Palaa otsikoihin



Tampereen siluetissa on tunnettuja rakennuksia, kuten Näsinneula.